Agressions a docents a Catalunya

Agressions a docents


El sindicat de docents ANPE va posar en marxa el servei El Defensor del Professor l’any 2005. Des dels seus inicis el nombre de casos atesos ha anat en augment, fet que posa de manifest la necessitat de millorar el benestar emocional de tota la comunitat educativa. Durant el curs 2022-2023, ANPE ha donat suport a 1.947 docents a tot l’Estat.

Les dificultats que es troben els docents en el seu entorn laboral no han deixat de créixer en els últims anys. El 22% dels docents informen de faltes de respecte dels alumnes, el 21% de problemes per donar classe, i un altre 20% de falses acusacions.

Recentment, s’observa també un augment de casos que tenen a veure amb la digitalització: ciberassetjament al professor, suplantació d'identitat en xarxes socials amb l’objectiu de ridiculitzar i l’enviament d'amenaces.

Si analitzem els problemes amb l'alumnat, els incidents més habituals que ha detectat ANPE Catalunya són les faltes de respecte i les falses acusacions, però també són habituals els insults, les empentes i les estirades de cabells.

Les conseqüències de la Covid-19 encara són presents entre l’alumnat, sobretot, a l’alumnat de Secundària. La pèrdua d'hàbits, la incertesa cap al futur, la promoció amb assignatures pendents, la sobreprotecció d'algunes famílies, són factors que no ajuden al fet que l’alumnat entengui l'aprenentatge com un pilar essencial per al seu futur.

D’altra banda, hi ha famílies amb un determinat perfil que qüestionen als docents, la seva forma d'explicar, la seva metodologia, la seva gestió de l'aula i fins i tot els criteris d’avaluació.

Els problemes a l'aula continuen sent una assignatura pendent dins del sistema educatiu que necessita el suport polític, social i familiar. 

Les reivindicacions d'ANPE Catalunya per a la millora del benestar emocional de tota la comunitat educativa són les següents:

  • Tenir cura de la salut física i emocional dels docents perquè continuïn sent el pilar fonamental per a l'educació i la formació de la societat. 
  • Mantenir lliures de tota mena de violència els centres educatius. ANPE Catalunya exigeix tolerància zero davant de qualsevol cas d'agressió, tingui l'origen que tingui.
  • Donar suport a la implantació del coordinador de benestar (COCOBE) amb implementació horària suficient i formació adequada al seu perfil professional.
  • Disminuir l'excés de burocràcia als centres educatius.
  • Major inversió per desenvolupar noves metodologies i atendre l'alumnat des de la inclusió i la diversitat.
  • Des d’ANPE Catalunya es demana la participació de tots els agents que han de col·laborar en el compliment de les normes bàsiques de convivència amb l'objectiu de crear un clima de respecte dins del centre, salvaguardant el dret d'ensenyar dels docents.


Comentaris